Sunday, March 4, 2007

I finaali

Ensimmäinen finaali ja ensimmäinen suora lähetys Linnanmäen Peacockista. Puitteet olivat hienot, bändi oli koottu ammattilaisista, tuomaristoon oli tullut neljäs jäsen (Katja Ståhl, Suosikin päätoimittaja) ja kilpailijoita jännitti ihan turkaleesti. Siinä lähtökohta.

Käydään läpi ensin hieman yleisiä asioita.

Niistä ensimmäisenä bändi. Jo semifinaaleissa tuo bändi-meininki mietitytti. Silloin kyseessä oli unplugged-bändi, jossa ei ollut kunnollista sähkökitaristia lainkaan. Tämä sai aikaan sen, että kaikki rokkaavammat biisit kuullostivat tosi pliisuilta. Tämän oli varmaan tajunnut ja oivaltanut hienosti Ari, ja hän oli siksi valinnut semifinaalivaiheeseen herkän pianoman-kappaleen Billy Joelilta. Eipä olisi mikään heavy-klassikko toiminutkaan tuolla semifinaalien bändikokoonpanolla. Tavallinen tv-katsoja kun vain pani merkille, että tutut biisit, jotka olisivat kaivanneet sähkökitaran särösoundia vain kuullostivat ihan surkeilta - ja sehän tietysti meni kilpailijoiden piikkiin, vaikka syy oli bändissä!!!

Bändi toimi huonosti myös finaalissa. Eniten siitä kärsi Kristiina, jonka Madonna-klassikko Like a prayer oli luvattoman kehno versio bändiltä. Miesten ja Hanna-Riitta Siitosen oikeasti pitäisi hävetä ja lujaa. Biisin taustat olivat huonommat kuin tavallisessa lähiökuppilan karaokessa. Tämän oivalsi myös Asko Kallonen tuomareista ja mainitsikin asiasta. Biisistä puuttuivat kaikki olennaiset kuoro-osuudet, jotka tekevät siitä vasta sen biisin. Bändi soitti kompin aivan pieleen ja Leri Leskisen urkusoundi oli todella kaukana aidosta. Myös Johanna kärsi bändin pieleen menneestä sovituksesta rajusti. Moonlight Shadow on myös kappale, joka vaatii aivan tietyt soundit ja soittotavan. Johanna kai olisi halunnut rokimpaa versiota jostain kumman syystä (näin ymmärsin), mutta bändi soitti kappaleen huonommin kuin ruotsinlaivan peruspumppu. Eivätkä muutkaan biisit ainakaan saaneet minkäänlaista tukea bändistä. Selvästi näiden kilpailujen heikoin lenkki on tuo bändi. Eikö miehille ole maksettu tarpeeksi, että ehtisivät reenata kaiken tuon biisimateriaalin siten, että kappaleet kuullostaisivat edes lähes aidoilta??? Eikö olisi voitu palkata muutama asiallinen taustalaulaja mukaan? Hanna-Riitta Siitonen kun ei ohuella äänellään vain pärjää yksin "kuorona". Ja stemmat ovat näissä biiseissä ehdottoman tärkeitä!!!

Sitten itse kilpailijoihin.

Ekana oli vuorossa hössötäti, eli olikos sen nimi Mia. Mia hoiti homman hienosti kotiin. Ei tällä kertaa yhtään hössötystä ja hyvä biisivalinta. Esiintyminen oli kuin kokeneelta konkarilta. Ei yhtään ylimääräistä liikettä ja laulu sujui todella hienosti. Hyvä veto.

Sitten illan pahin naurettavuus. Tämä mikäs se nyt on tämä Panu. Panu hoiti homman niin surkeasti ja ammattitaidottomasti kuin vain voi. Tuli mieleen, että mies on ihan väärässä paikassa. Tuollainen esitys sopii ehkä johonkin peruskoulun yläasteen koulubileisiin, mutta ei enää tälle tasolle. Aurinkolasit olivat huippu! Tämä esitys oli suoraan kuin Kummelin sketsistä. Panun olisi ehdottomasti pitänyt pudota, varsinkin kun laulu oli vielä ihan kammottavaa. Jokaisessa karaokessa kuulee parempia esityksiä. Ja tästä todella oli aitous kaukana.

Sitten tuli se Lapin kesä, josta on kohuttu nyt ihan hirveästi iltapäivälehdissä. Sori vaan, mutta mua se esitys oksetti lähinnä. Miehen lauluäänessä ei ole mitään erikoista ja esityksessä ei mun mielestä ollut sitä hehkutettua tunnetta. Oikeasti olen kuullut karaokebaareissa kymmenittäin parempia vetoja tuosta klassikkokappaleesta. Ja sitten mies on niin itsesään täynnä, että hehkuttaa itse lähetyksessä, että "kylläpä mää vedin hienosti". Yäk. Omakehua täynnä koko mies. Ärsyttävää. Sitäpaitsi mies meni alkuvaiheessa sekaisin jopa sanoissa...

Kristiinan veto oli surkea, mutta se ei johtunut Kristiinasta vaan bändistä. Tyttö pelasti äänellään ja tulkinnallaan sen mitä pelastettavissa oli, mutta bändin työskentely oli ihan järkyttävää. Kristiinan ääni on loppukilpailjoista ehdottomasti hienoin ja persoonallisin. Jopa parempi kuin Arilla. Ja tämä nuori tyttö pitää hermonsa kurissa ihailtavasti. Kristiina ei tätä kilpailua voita, mutta jos tyttö itse haluaa, hänestä kuullaan vielä paljon joskus viiden vuoden päästä Suomen musiikkimarkkinoilla.

Ketäs niitä vielä oli?

Ari. Miehellä on kyllä loistava heavy-ääni. Niinkuin Jone sanoi, hän voisi hakea Ian Gillanin työpaikkaa vaikka heti. Ääni vain on näissä biiseissä ihan kansainvälistä tasoa. Mutta. Hienoja heavy-ääniä on kyllä maailma pullollaan. Tästä on tehty hieman liian iso juttu. Tosin Arilla on mahdollisuudet ihan mihin vaan, mies tuntuu olevan yhteistyökykyinen ja herjaheittäjä, jotka ovat välttämättömiä vaatimuksia suomalaisessa musabusineksessa. Ja kokemustakin on. Arin suurimmat puutteet ovat ulkomusiikillisia. Tuolla ulkonäöllä kun vaan ei tahdo pärjätä. Mies on kuin vedetty jostain Kaurismäen elokuvasta. Karismaa vaan ei taida olla ihan tarpeeksi suurille lavoille. Esiintyminen ei oikein toimi. Jos vertaa Ian Gillanin ja Arin lavatyöskentelyä muuten kuin lauluäänen osalta, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Sori vaan Ari. Mutta mahdollisuudet tämän kilpailun voittoon ovat todella suuret.

Johanna. Look oli mielenkiintoinen. Mutta ei kohdannut yhtään biisin kanssa. Tarkoituskin oli kai herättää vastakkainasetteluja biisivalinnan, olemuksen ja sovituksen kanssa, mutta mettään meni. Tässä vaiheessa kilpailua olisi pitänyt vain vetää varman päälle. Ei erikoisuudet oikein toimi. Moonlight Shadow on kappale, johon liittyy niin voimakkaasti Maggie Rileyn eteerinen ja 3,6 ms kaiutettu kuulas ääni. Se biisi perustuu niin voimakkaasti sille äänelle. Ja sitä ei vain kukaan voi jäljitellä. Biisivalintaan kaatui Johannan tie. Sääli. Vielä kun bändi oli tehnyt ihan pliisun sovituksen joka muka kasvoi loppua kohti, tempo oli 20 bpm liian nopea, niin lopputulos oli selvä. Tosin Panun veto oli miljoona kertaa huonompi, mutta Panu varmaan vain vetoaa joihinkin pikkutyttöihin, tai sitten iskä oli lähettänyt miljoona tekstiviestiä.

Sitten se pikkutyttö. Hymykuopat ovat ihanat!!! Asiaan. Tyttö hoiti osuutensa mainiosti vaikka jännittikin ihan mahdottomasti. Pelkäsin kokoajan, että hän ei klaaraa loppuun asti, mutta klaarasi. Tosin rimaa hipoen. Kannattaa ottaa hieman beetasalpaajia ennen seuraavaa finaalia! Lauluääni on hieno. Biisivalinta oli rohkea, mutta tyttö selvisi siitä. Bändikään ei pahasti mokaillut. Karismaa tytöllä on kilpailijoista eniten ja hän on selvä voittajasuosikki Arin ohella.

Kaikenkaikkiaan. Taso oli hyvä. Muutama idiootti on mukana jotka ärsyttävät todella rajusti jo olemuksellaan. Väärä kilpailija tippui. Ari ja pikkutyttö ovat suurimmat voittajasuosikit. Bändi on surkea. Tuomarit puhuivat asiallisia. Mia petrasi eniten. Panu saisi painua kotiin. Ari saisi tehdä hiuksilleen jotakin. Kalju olisi kova sana...

3 comments:

Anonymous said...

Pitkälti samaa mieltä. Orkesteri on huono. Esiintyjät parempia kuin viime vuonna.

Anonymous said...

Miksi haukut Panua. Sillä on paras ääni.

Anonymous said...

Ari on kingi se hoitaa kisan kotii